Kütüphane Hakkında
Hitit Üniversitesi Kütüphaneleri nerelerde bulunmaktadır?
Hitit Üniversitesi Kütüphaneleri, Merkez Kütüphane ve Birim Kütüphaneleri olmak üzere hizmet vermektedir. Merkez Kütüphane Rektörlüğümüz Kuzey Kampüsü’nde, Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi içerisinde bulunmaktadır.
Merkez Kütüphanemiz hangi zamanlarda hizmet vermektedir?
Merkez Kütüphanemiz, hafta içi 08:30-17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Hitit Üniversitesi Kütüphanelerini kimler kullanabilir?
Hitit Üniversitesi Kütüphaneleri, Hitit Üniversitesi mensubu herkes tarafından kullanılabilir.
Kütüphane kuralları nelerdir?
Kütüphane içinde cep telefonları kapalı veya sessiz konumda tutulmalıdır.
Kütüphaneye su haricinde yiyecek ve içecekle girilmez. Tütün ürünleri ve alkol tüketilemez.
Kütüphanede yüksek sesle konuşulmaz.
Kütüphaneden izinsiz kitap dışarı çıkarılamaz.
Kütüphane düzeni değiştirilemez.
Salonlarda kullanılan materyaller bulunduğu salon dışına çıkarılamaz.(ödünç alınanlar hariç)
Sorularım için ilgili kütüphaneciye nasıl ulaşabilirim?
Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde her birim sorumlusu kütüphaneciler bulunmaktadır. Belli bir konu hakkında kaynak ve kullanım bilgisi almak için Merkez Kütüphane internet sayfasında bulunan İletişim linkine tıkladığınızda ilgili birim sorumlusunun dahili numaralarından veya kütüphaneye geldiğinizde ilgili bölümde çalışan kütüphanecilerden sorularınıza cevap alabilirsiniz ya da e-posta gönderebilirsiniz.
Kütüphanede bulunan bilgi kaynaklarını nasıl tarayabilirim?
Kütüphanenin bilgi kaynakları kütüphane internet sayfasında yer alan Katalog Tarama (Yordam) linki kullanılarak taranabilir.
Yer numarası nedir?
Yer numarası kaynağın kataloglanarak konusuna göre rafta kolay bulunmasınısağlayan numaradır. (ör. PL 248/A55..vs gibi) Yer numarası ile aynı konudaki kitapları raflarda bir arada bulabilirsiniz.
Kütüphanede internet erişimi sağlayabileceğim herhangi bir yer var mı?
Evet. Merkez Kütüphanenin kitap ve okuma salonlarında 7 adet katalog tarama ve Multimedya Salonunda 25 adet internet erişimli bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlardan Hitit Üniversitesi mensupları kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak faydalanabilirler.
Tezimi kütüphanenin hangi bölümüne verebilirim?
Hitit Üniversitesinde hazırlanan yüksek lisans veya doktora tezleri basılı ve elektronik versiyonu kütüphanenin Kataloglama servisine veya bağlı bulundukları Enstitüler aracılığı ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına gönderebilirler.
Kayıp eşyalar için nereye başvurabilirim?
Kayıp eşyalar için Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphane Şube Müdürlüğüne başvurabilir.
Kütüphane kaynaklarını kimler ödünç alabilir?
Üniversitemizin öğrencileri ile akademik ve idari personelimiz kütüphane kaynaklarını ödünç alabilirler.
Hitit Üniversitesi mensubu değilim.Kütüphaneden nasıl yararlanabilirim?
Hitit Üniversitesi Kütüphanesi, üniversite dışından gelen kullanıcılara da hizmet verir. Ancak bu kullanıcıların materyal ödünç alma hakkı yoktur. Hitit Üniversitesi Kütüphanesi ile protokol anlaşması olan üniversitelerin akademik personeli kütüphane materyali ödünç alabilir. Protokol anlaşması olmayan üniversitelerin akademik personeli ise bağlı bulundukları üniversite kütüphanesinin “Kütüphaneler arası Ödünç Verme ve Doküman Sağlama Servisi” veya TÜBESS (Türkiye Bilgi BelgeSağlama Sistemi) aracılığıyla Hitit Üniversitesi Koleksiyonunda yer alan kaynaklardan yararlanabilir. Ayrıntılı bilgi için Ödünç Verme Esasları sayfasına bakınız.
Kütüphane üyesi olarak kaç tane materyal ödünç alma hakkına sahibim?
Materyal ödünç alma hakkı kullanıcı türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıntılı bilgi için; Ödünç Verme Esasları sayfasına bakınız.
Kütüphane kaynakları nasıl ödünç alınır?
Hitit Üniversitesi mensupları Kütüphaneye üye olduktan sonra materyal ödün çalma işlemlerinde Hitit Üniversitesi kimlik kartlarını göstermeleri yeterlidir.
Ödünç aldığım kaynağın kullanım süresini nasıl uzatabilirim?
Ödünç alınan kaynağın kullanım süresi iade tarihinden önce , başka bir kullanıcı tarafından materyalin üzerine rezerv konulmamışsa ve kullanıcının cezası yoksa Ödünç Verme Bankosuna gelerek uzatabilecekleri gibi web sayfasında yer alan Katalog Tarama (Yordam) linkinden oturum açarak üyelik şifreleri ile kaynağın kullanım süresini en fazla 1 kez uzatma yapabilirler. 1 defadan fazla uzatma işlemi yapılabilmesi için materyallerin kütüphaneye getirilmesi gerekmektedir.
Başka birisi adına kaynak ödünç alabilirmiyim ya da kaynağın kullanım süresini uzatma işlemi yapabilir miyim?
Hayır. Kaynak ödünç alma ve süre uzatma işlemi için kullanıcının kendisinin olması gerekir. Sadece iade işlemi başkası adına yapılabilir.
Bir kaynağa nasıl rezerv (ayırtma) koyabilirim?
Tarama sonucunda, kaynağın katalog kaydı altında yer alan cilt/kopya linki tıklanır. Açılan sayfada yayının ödünç alınıp alınmadığı kontrol edilir. Eğer kaynak ödünç alınmış ise sayfanın en altında yer alan “bu materyal üzerine rezerv/ayırtma koy” linki tıklanır.
Kütüphane hesabımı nasıl kontrol edebilirim?
Kütüphane web sayfasında bulunan Katalog Tarama (Yordam) linki tıklanır. Açılan sayfada oturum aç linkinden üyelik numarası (T.C kimlik no) ve şifre girilerek kontrol edilir.
İstediğim kitabı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?
Öncelikle, Katalog tarama (Yordam) üzerinden, kaynağın cilt/kopya bilgilerine bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Eğer materyal başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa Ödünç Verme Bankosuna başvurulur.
İstediğim kaynak bir okuyucu tarafındanödünç alınmış ise ne yapmalıyım?
Eğer bir kaynak başkası tarafından ödünç alındıysa, bu kaynağa rezerv koyulabilir. Kaynak, kütüphaneye geri getirildikten sonra, 3 gün süreyle rafta yerinde rezerv koyan kişi için bekletilir.
Kaynağı kimin ödünç aldığını öğrenebilir miyim?
Hayır. Okuyucu bilgileri gizli tutulmaktadır.
İadesi geciken kaynaklar için kütüphanenin belirlediği cezalar nedir?
Geciktirme ücreti, her materyal için günlük 50 Kuruştur.
Dergileri ödünç alabilir miyim?
Dergilerin güncel sayıları ödünç verilmemektedir. Ciltli dergiler ise diğer materyallerde olduğu kurallar ölçüsünde ödünç verilir.
İstediğim bir makale ya da kitap kütüphanede yoksa ne yapabilirim?
İki yol vardır. Hitit Üniversitesi akademik ve idari personeli “Kaynak İstek Formu” doldurarak kaynağın koleksiyona eklenmesini talep edebilir. İstenilen kaynağın basımı tükenmiş ise “Kütüphaneler Arası Ödünç Kitap Makale İstek Formu” doldurularak Ödünç Servisine verilir. Bu hizmetten sadece Hitit Üniversitesi akademik ve idari personeli faydalanabilir. Başka Üniversite kütüphanelerinden getirtilen kaynakların kargo ücreti okuyucuya aittir.
Elektronik Kaynaklar
Katalog tarama (Yordam) nasıl tarayabilirim?
Katalog taramasını, kütüphane web sayfasında yer alan Katalog tarama(Yordam) linki tıklanarak veya kütüphane salonlarında tarama terminalleri kullanılarak yapılabilir. Kütüphane koleksiyonu yazar, kitap adı, konu, seriadı, yer numarası vb. kriterlerle taranabilir.
Belirli bir dergide yayınlanmış, belirli bir makaleye elektronik olarak nasıl ulaşabilirim?
Kütüphane web sayfasında yer alan ''Kaynak Tara'' linki tıklanır. Sayfada yeralan “find” alanına derginin ismi yazılır. Açılan sayfada, makaleninyayınlandığı tarih seçilerek makaleye ulaşılır.
İstediğim bir derginin elektronik versiyonuna ulaşmak için ne yapabilirim?
Kütüphanenin web sayfasında yer alan ''Kaynak Tara'' linki tıklandığında açılan sayfadaki “find” alanına aranılan derginin adı yazılarak o derginin elektronik versiyonunun olup olmadığı görülebilir.
Hitit Üniversitesinde hazırlanmış bir tezi nasıl tarayabilirim?
Kütüphane web sayfasında yer alan ''Katalog Tarama'' (Yordam) linki tıklanır.Açılan sayfada Hitit Üniversitesi Tezler Veritabanı seçilerek tarama yapılır. Eylül 2000 tarihinden önce hazırlanan tezler basılı formattadır. Tezlere, Eylül 2000 tarihi itibariyle, eğer tezin yazarı tarafından izin verildiyse, elektronik olarak da erişilebilmektedir.
Elektronik kitaplara nasıl ulaşabilirim?
Elektronik kitaplar, basılı kitaplar gibi Katalog Tarama (Yordam) linki tıklanarak taranabilir. E-kitapların yer numaraları “E-BOOK” ibaresiyle başlar.Tarama sonunda gelen sonuçlarda bu ibare görüldüğünde kaynağın detay bilgilerine girilir. Kitabın tamamını görmek için sayfadaki link tıklanır. Ayrıca web sayfasında yer alan E-Kitaplar butonu kullanılarak da elektronikkitaplara erişim sağlanabilir.
Dergiler
Süreli Yayınlara (dergilere) nasıl ulaşabilirim?
Tüm dergilerin listesini Hitit Üniversitesi Kütüphanesi web sayfasında görebilirsiniz. Basılı dergilerin güncel sayıları Süreli Yayınlar Salonunda,eski yıllara ait ciltli sayılar ise yine aynı salonda raflarda yer almaktadır. Birçok süreli yayına aynı zamanda çevrimiçi olarak da erişilebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için Süreli Yayınlar menüsünü kontrol edebilirsiniz.
Kablosuz Ağ Kullanımı
Kullanıcıların kütüphane içinde dizüstü bilgisayarlarıyla internete erişim imkânları var mıdır?
Merkez ve Birim Kütüphanelerinde kablosuz ağ hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmetten dizüstü bilgisayarında “wireless Ethernet” kartı olan herkes yararlanabilmektedir. Hitit Üniversitesi mensupları bu hizmetten yararlanmak için ilgili adresten Hitit Üniversitesi kullanıcı adı ve şifreleri ile hizmet alabilirler.
Kampüs dışından veritabanları ve elektronik dergiler taranabilir mi?
Üniversite ve araştırma merkezlerinde kullanılan ulusal veya uluslararası elektronik veritabanlarına, kampüs dışından, VETİS (Veritabanı Erişim ve istatistikSistemi) üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
http://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/13365_201103105979.pdf
Veritabanı Erişim ve istatistik Sistemi’ni (VETİS)nasıl kullanabilirim?
VETIS’leveritabanlarına bağlanmak isteyenler Üniversite kütüphanesi aracılığı ile veritabanlarına bağlanırlar.
Yordam Kütüphane Bilgi Belge Otomasyonuna kayıtlı kullanıcılar kullanıcı adı ve şifreleri ile,sisteme giriş yapılabilir.
Kütüphane Otomasyon Sisteminde kaydı olmayanlar, “Üye Ol” butonuna basarak ve gerekli bilgileri doldurup sisteme kaydolabilirler. Bu işlemden sonra kurumsal mail adresine gelecek aktivasyon linkini tıklayarak hesabı aktif hale getirdikten sonra yine aynı mailde gelen kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş işlemini yapabilirler.
Oturum açma işleminden sonra veritabanlarını kullanabilirsiniz.
http://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/13365_201103105979.pdf
Veritabanı Erişim ve istatistik Sistemi’nden (VETİS)kimler faydalanabilir?
VETİS’i üniversitede bulunan, Yordam Kütüphane Bilgi Belge Otomasyonuna kayıtlı kullanıcılar(öğrenci, öğretim elemanı, personel vb.) ile kurumsal e-postaya sahip olup kayıt yaptıran ve aktivasyonunu tamamlayan herkes kullanabilir.
http://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/13365_201103105979.pdf
Veritabanı Erişim ve istatistik Sistemi’nin (VETİS)sunduğu ayrıcalıklar nelerdir?
VETİS’de gizliliğiniz sürekli güvence altındadır.VETİS’in sahip olduğu “Akıllı Maskeleme Sistemi” ile kişisel verilerinizin kütüphane proxyleri üzerinden akması engellenir.
Entegre olabilecek yapıdaki tüm kütüphane yönetim otomasyonlarına ek herhangi bir şifre gerekmeksizin erişim mümkündür.
Bu sayede zaman ve mekân bağımsız olarak bilgiye ulaşmanın rahatlığını yaşatır.
Kullanıcılar tek sifre ile kampüs içi/dışı kolaylıkla ve güvenle bağlanıp araştırmalarını yapabilirler.
Kisisel Verileri Koruma Kanunu uyarınca, kişilerin aradığı anahtar kelimelerin kaydı tutulmamaktadır.
VETİS, veritabanlarına bağlanmak için gerekli bağlantı ayarlarını sizin için otomatik olarak yapar.
Herhangi bir proxy ayarlaması gerektirmeden sisteme bağlanmanızı ve veritabanlarına uzaktan erişiminizi sağlar.
Veritabanı Erişim veistatistik Sistemi’nin (VETİS) sunduğu güvenlik imkânları nelerdir?
Kullanıcılarve veritabanları için çok yönlü analizler yapmanıza imkân sağlar.
Kurumlar, kullanıcı eğilimlerini ve potansiyelleri belirlemek için Vetis’in sağladığı gelişmiş istatistik kabiliyetleri ile verdikleri hizmetlerin analizlerini kolayca yapabilirler.
Günlük kullanıcı ve içerik trafiği verilerini görüntülemenize olanak tanır.
VETİS ile veritabanı sağlayıcılardan bağımsız veri akış trafiği analizleri yapabilirsiniz.
Böylece içerik sağlayıcılardan bağımsız istatistik kabiliyeti kazanırsınız. Bu durum içerik belirleme ve satınalma süreçlerinde isabetli kararlar vermenize yardımcı olur.
Belirli periyotlardaki kullanımları görmenize ve içerik kullanım haritası çıkartmanıza imkân tanır.
Her bir kaynağınızın kullanım oranlarını çıkararak popülerliklerini görebilirsiniz.
Böylece veritabanlarının gerçek fayda durumu hakkında reel bilgi sahibi olursunuz.
VETİS, kaynaklarınızı aktif olarak kullanıp istifade eden kişi veya grupların kullanım miktarına göre analizlerini yapmanıza olanak tanır. Bunun sayesinde kaynak kullanımlarında ve yeni kaynak taleplerinde, gerçekleştirilen bu taleplerin verim analizlerini kolayca yapabilirsiniz.
Günlük, aylık, yıllık kullanıcı ve içerik trafiğini görüntülemenizi sağlar.
En önemli çalışma konularını ve arama terimlerini analiz etmenizi ve içerik temini sürecinde isabetli kararlar vermenizi sağlar.
Görsel-İşitsel Koleksiyon
CD, DVD, VCD gibi görsel-işitselmateryaller nerede bulunmaktadır?
Görsel-işitsel materyaller MerkezKütüphanemizde, Görsel-İşitsel Koleksiyonunda yer almaktadır.
CD, VCD VE DVD gibi materyalleri ödünç alabilir miyim?
Hayır. Bu tür kaynaklar ödünç verilemez.
CD,DVD,VCD gibi görsel işitselmateryalleri nerede izleyebilirim?
Bu materyaller Merkez Kütüphanede Multi Medya salonunda izlenebilir. Aynı zamanda, kullanıcılar kendilerine ait VCD veya DVD leri de bu bölümde izleyebilirler.