"TÜBİTAK - Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması" 2025 Yılı Makale Kabulü Hakkında

TÜBİTAK - Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması" 2025 yılı hesabı 01.01.2025 tarihi itibariyle aktif hale gelmiştir. 2025 yılı kotası (1561 makale) bitene kadar AE hesabı açık olacaktır, kota bittiğinde, Yazarlar, Wiley yazar sisteminde "TÜBİTAK - Wiley AE Makale Anlaşması"na ilişkin bir bilgi göremeyecektir.

Açık Erişim (AE) anlaşmasıyla ilgili genel hatlarıyla bilgi vermek gerekirse; makalenin dergi tarafından kabul edilmesi durumunda, TÜBİTAK – Wiley AE Makale Yayımlama Anlaşması kapsamında açık erişim onayının verilebilmesi için belli kriterler belirlenmiştir. Onay verilecek makaleler; WOS - SCIE, SSCI ve AHCI konu sınıflamasına dahil olan, Wiley-WOS/Q1 ve Wiley-WOS/Q2 grubu dergilerdeki (Hindawi grubu hariç) Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Pubication ile sınırlandırılmıştır. 

Üniversitelerin Erişimine Açılan Veritabanları – Cahit Arf Bilgi Merkezi

  • TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim (AE) Makale Yayımlama Anlaşması Bilgilendirme Notları

https://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/52400_2501061419641.docx

  •                 Açık Erişim Makale Fonlaması Yapılacak Wiley Q1 & Q2 Grubu Dergiler                                                                                                            

https://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/35225_2501061419578.xlsx

  • TÜBİTAK ULAKBİM+ Wiley Açık Erişim Anlaşması Temel Unsurları: Ücretsiz Açık Erişim Makale Yayımlatma İş Akışı

https://cdn.hitit.edu.tr/kutuphane/files/94138_2501061420499.pdf

TÜBİTAK ULAKBİM Makale Seçme Kriterleri

Yazarın EKUAL kapsamındaki üniversitelerden birine bağlı olması

Gönderilen makalenin WOS’ta indekslenen Q1 ve Q2 Wiley hibrit ve altın açık erişim dergileri tarafından kabul edilmesi (Hindawi dergileri hariç), Web of Science – SCIE, SSCI, AHCI

Makale Türleri: Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Publication

Anlaşmadan yararlanabilmek için makaleyi yazanlardan en az birinin Türkiye’deki Üniversitelerden birinde öğretim kadrosunda aktif çalışıyor olması gerekir. Bu yazar «Co-Author»  olmalı. Öğrenciler bu haktan yararlanamaz!

Makalelerin TUBITAK ULAKBIM açık erişim anlaşması kapsamında açık erişim yayınlanabilmesi için hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 2025 ve sonrası kabul edilmiş olması gerekir, altın açık erişim dergilerde ise makalenin 01 Ocak 2025 ve sonrasında gönderilmiş ve 2025 yılında kabul almış olmalı.

Not 1: Yazar iş akışlarında da belirtilmiştir ama çok gelen sorulardan olduğu için eklemek isterim artık altın açık erişim dergiye makale gönderirken TUB1 kodu yani herhangi bir kod girilmesine gerek yoktur. Mayıs 2024’ten beri böyledir, yazarların sadece afiliye oldukları kurumu bölüm, fakülte belirtmeksizin örn: Ankara Universitesi gibi girmeleri yeterlidir, bu alan girildiğinde yazar doğrudan bu anlaşmayla ilişkilendirilir. Talep TUBITAK’a ulaşır ulaşmaz da TUBITAK kısa süre içinde bir email gönderir, o da genel olarak şunu söyler, makale kabul edildiği takdirde APC TUBITAK tarafından ödenecektir. Bu türden bir uyarı alınmazsa yazarlar sizin aracılığınızla bizlerle, ULAKBIM’le iletişime geçip teyitleşebilir, aksi takdirde hoca yanlış bir adım gerçekleştirmiş ve yazar öder seçeneği seçilerek ilerlenmiş olur, çıkan faturadan da TUBITAK sorumlu olmaz.

Not 2: Anlaşma bir açık erişim anlaşmasıdır, bunun dışında Wiley’de kapalı dergilerde ücretsiz olarak yayın yapmaya devam edilmelidir. Kapalı makale yayınlatmak için ücret alınmaz!

Not 3: Fonlanacak dergi listesinde derginin altın açık erişim ya da hibrit yani karma içerikli bir dergi olup olmadığı belirtilmiştir. Süreçler buna göre takip edilmelidir.



HIZLI ERİŞİM

instagram Twitter Facebook