19 Ekim 2023 Tarihi'nde Saat 11:00' da DataCite GAP Türkiye Web Semineri Düzenlenecektir...

19 Ekim 2023 tarihinde Türkiye saatiyle 11.00'da "DataCite Küresel Erişim Programının (GAP) Türkiye'ye Tanıtılması" konulu bir web semineri gerçekleştirilecektir.


Web Semineri kütüphaneciler, kurumsal akademik arşiv uzmanları/yöneticileri, araştırmacılar, politika yapıcılar ve açık bilim savunucuları için düzenlenmektedir.


 Web seminerinde değinilecek başlıklara ilişkin detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:


Sunum Başlığı

Sunum Yapacak Kişi

Süre

Giriş Bölümü 

(Sunum Dili: İngilizce)

Mohamad Mostafa 

(Bölgesel Katılım Uzmanı: Orta Doğu ve Asya DataCite)

5 dakika

Açık Altyapılarda Kalıcı Tanımlayıcıların (PID) Rolü 

(Sunum Dili: Türkçe) 

Gültekin Gürdal  

(Daire Başkanı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü)

15 dakika

DataCite DOI'leri ile Aperta Entegrasyonu Vaka Çalışması 

(Sunum Dili: Türkçe)

Filiz Mengüç 

(Uzman, TÜBİTAK)

15 dakika

DataCite & GAP 

(Sunum Dili: İngilizce)

Mohamad Mostafa

(Bölgesel Katılım Uzmanı: Orta Doğu ve Asya DataCite)

10 dakika

Soru-Cevap

10 dakika

 

Seminer Detayları:

Tarih: 19 Ekim 2023Perşembe

Saat: 11.00

Seminer Süresi: 55 dakika

Seminere kaydolmak için lütfen bağlantıya tıklayınız

 

Ülkemizdeki araştırma kurumları veri setleri, tezler ve protokoller gibi çeşitli araştırma çıktıları ve kaynakları üretmektedir. Bu çıktılar hak ettikleri en iyi tanınırlığı ve görünürlüğü ne yazık ki alamıyor. Kalıcı tanımlayıcıların (PID'ler) benimsenmesi, bu çıktıların keşfedilebilirliğini artırabilir ve bunları daha geniş araştırma topluluğuyla paylaşarak yeniden kullanılabilirliği teşvik edebilir. DataCite, araştırma verileri, diğer çıktılar ve kaynaklar için PID'ler sağlayan, kar amacı gütmeyen, lider bir küresel üyelik kuruluşudur. DataCite, yeterince temsil edilmeyen bölgeler, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Latin Amerika'daki topluluklar için eşitliği, erişimi ve PID altyapısının benimsenmesini geliştirmek amacıyla Küresel Erişim Programı'nı (GAP) başlattı. PID'nin faydaları, eksiksiz üstverilerin değeri ve çeşitli araştırma kaynaklarının kaydedilmesinin etkisi konusunda farkındalığı artırmak için toplulukla birlikte çalışılmaktadır.


 


Düzenlenecek bu web semineri bölgedeki katılım faaliyetlerinin bir parçasıdır. Amaç, Türkiye'de üretilen araştırmaların PID altyapısı aracılığıyla küresel araştırma ekosistemine bağlanmasına yardımcı olmak için yerel kuruluşlarla ortaklık kurmaktır. Seminer slaytları ve kayıtlar seminer sonrasında DataCite Zenodo Topluluğu ve YouTube Kanalı aracılığıyla paylaşılacaktır.



HIZLI ERİŞİM

instagram Twitter Facebook